Otto Kaan | Photographic Furniture #1

Otto kaan | Photographic Furniture #1. One minute Short voor X10, een expositie van Beelddragers Amsterdam, een platform voor talent, met liefde voor beeld en haar makers.

Voor de tentoonstelling X10 van Beelddragers maakte Willem Aerts i.s.m. de 10 exposerende fotografen een serie korte one-minutes. Geen geknip en geplak, 1 shot van 1 minuut waarin op inspirerende, soms humoristische wijze een tipje van de sluier wordt opgelicht over de aard van het werk van de fotograaf.

2 fotografen – 1 naam – 2 huizen – 5 voetjes. De uitkomst? Altijd alles kwijt. Daarmee begint dit beeld. Wat doe je als met je spullen als je altijd samen werkt, alles samen deelt, maar geen systeem hebt? Fotografenduo Otto Kaan zette dit praktische dilemma om naar een esthetische oplossing. Mahoniehout, 3 lagen parketlak, een schapenwollen vloerkleed en vijf statiefvoetjes die leiden tot een oplossing in de vorm van een beeld. Een overzichtelijk en simpel, maar bij elkaar krachtig geheel. Eigenlijk precies zoals hun samenwerking is. Zonder nu gemaakt diepzinnig of geforceerd filosofisch te worden, is het wel zo. Want het werk van Otto Kaan begint altijd bij een concept of verhaal. De beeldende uitwerking is slechts een logisch gevolg van het concept, niet meer dan registratie, wat zo eenvoudig mogelijk gehouden wordt. Het bedenken van een oplossing voor hun probleem, het uitwerken ervan en het maken van het object vonden ze eigenlijk het leukst. Zoeken naar de juiste achtergrond die het hout goed doet uitkomen, het rangschikken van de volumes naast elkaar om de voetjes als onderwerp van het beeld centraal te zetten.

Als het concept staat, is het beeld een logisch gevolg. Daarom dit voetstuk voor hun voetjes. Je kunt het een pedestal noemen, maar dat zou minder leuk klinken.

Het samen uitwerken van een concept is een belangrijk onderdeel van de kracht van Otto Kaan. Berend Otto en Guus Kaandorp zaten samen op het KABK en merkten dat de onderzoeksfase van hun werk een stuk soepeler liep wanneer ze samen plannen maakten en uitvoerden. Alleen al als stok achter de deur om aan het werk te gaan, maar ook omdat de een problemen voorzag, waar de ander nooit aan had gedacht. Maar de nadruk op het proces betekent niet dat de uitwerking niet ‘mooi’ hoeft te zijn. Juist door de samenwerking krijgt het werk zijn hoogst haalbare vorm. En dat levert niet alleen een mooi verhaal en een goed beeld op, het zorgt er ook voor dat alle voetjes op hun plek staan. Niet geheel onbelangrijk.

Benieuwd naar de foto: http://beelddragers.nl/monthly/1

Comments are closed.