Foam Magazine Talent | Maroesjka Lavigne

‘IJsland’. Interview met Maroesjka Lavigne (Belgie), die haar master fotografie haalde op de Universiteit van Gent, geselecteerd als Foam Magazine Talent 2012.

De serie ‘Island’ van de Belgische fotograaf Maroesjka Lavigne is het resultaat van een verblijf van vier maanden in IJsland.De onbedorven en overwelmende natuur van het dunbevolkte IJsland lijkt haar verzwijgende beelden te domineren. In haar foto’s vinden we af en toe een spoor van menselijke aanwezigheid. Door de alomtegenwoordigheid van de natuur wordt deze aanwezigheid meteen gereduceerd tot iets kleins en onbeduidends. Zelfs het kleurenpallet van de wereld geschapen door mensenhanden, vormt een sterk contrast met de monotone grauwe kleuren van de IJslandse natuur. Een rode bus, bija helemaal ondergesneeuwd door een sneeuwstorm, de pastelkleurige huizen tegen een achtergrond van bruinige bergen met besneeuwde toppen.

De beelden van Lavigne zijn poëtisch en surrealistisch en hebben een sterke filmische uitstraling. Waar sommige beelden een connotatie hebben met de film ‘Fargo’ van de Coen brothers, doen anderen denken aan de film noir in de jaren 50. Een jonge vrouw staat voor haar auto in een sneeuwstorm, of zit in haar auto, verloren in haar eigen gedachten. Zulke beelden geven een twist aan haar serie en tillen het uit boven het cliché van een serie landschapsfoto’s.

Comments are closed.