Anne Huijnen | Pose 1/2

Anne Huijnen | Pose 1/2. One minute Short voor X10, een expositie van Beelddragers Amsterdam, een platform voor talent, met liefde voor beeld en haar makers.

Voor de tentoonstelling X10 van Beelddragers maakte Willem Aerts i.s.m. de 10 exposerende fotografen een serie korte one-minutes. Geen geknip en geplak, 1 shot van 1 minuut waarin op inspirerende, soms humoristische wijze een tipje van de sluier wordt opgelicht over de aard van het werk van de fotograaf.

Anne Huijnen (Rietveld fotografie 2010) wil niet teveel voorkauwen, bepalen wat jij ziet. Huijnen haar foto’s en films gaan veelal over sociale gewoontes, observaties van situaties die zij zelf meemaakt. Met een fascinatie voor de ongeschreven regels van sociaal gedrag. Vooral als het misgaat, als het schuurt, als iemand zich niet houdt aan die voorgeschreven regels en uit de toon valt. vandaar ook haar fascinatie voor oudere mensen. Zij krimpen letterlijk en figuurlijk. Hun wereld wordt kleiner door mentale en fysieke beperkingen. Zij hebben vaak alles al gezien en gedaan en hebben daardoor meer schijt aan sociale conventies, aan ongemakkelijke situaties.

Die ongemakkelijke situaties probeert Huijnen te vangen in ge├źnsceneerde settings. Haar werk is veelal stilistisch, een beetje stoffig. haar werk lijkt retro maar is tegelijkertijd ook tijdloos. Door haar modellen onherkenbaar in beeld te brengen en geen gebruik te maken van props die representatief zijn voor een bepaalde tijd wordt er veel aan de verbeelding overgelaten. Wie is het model? Wanneer is het geschoten? Wat is het verhaal achter de foto? Als kijker blijf je achter met een serie vragen die je zelf in kunt vullen. En dat is precies wat Anne Huijnen wil. Want Huijnen doet niet aan sociaal wenselijk werk, daar is ze wars van.

Benieuwd naar het beeld: http://beelddragers.nl/monthly/8

Comments are closed.